Imunoglukany jsou látky přírodního původu s výbornou schopností aktivovat složky imunitního systému a příznivě ovlivňovat imunitní odpověď. Obsahují vitamíny B1, B2, B5, B6, B7 a B9, minerály jako je selen, zinek, jód, brom, měď a železo, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu, a to díky tomu, že se získávají z houby hlívy ústřičné, která všechny tyto účinné látky obsahuje. V Imunoglukanech najdeme i další důležitou složku s terapeutickým účinkem – lovastatin.
Pozitivní účinky Imunoglukanů
Posilují imunitu a léčí záněty
Imunita je schopnost organismu vytvářet obrannou bariéru vůči choroboplodným mikrobům. Rozlišujeme vrozenou a získanou imunitu. Vrozená umožňuje člověku bránit se od narození i za pomoci krevních buněk – makrofágů, které jsou schopné pohlcovat cizí buňky nežádoucích mikroorganismů. Tento proces nazýváme fagocytóza. Získaná imunita se formuje během života při kontaktu s cizorodou látkou prostřednictvím činnosti speciálních buněk – B- lymfocytů. Ty při setkání s novou bakterií či virem nastartují tvorbu protilátek a spustí množství chemických reakcí, jejichž výsledkem je ničení tělu cizích buněk.
Když je však imunitní systém oslabený, projeví se to celkovou únavou, bakteriálními, virovými a plísňovými onemocněními, nízkým počtem bílých krvinek, ale i alergiemi, poruchami štítné žlázy, revmatismem a chronickými záněty ledvin. A právě tehdy skvěle pomohou imunoglukany. Jejich účinek spočívá ve stimulaci buněk imunity – makrofágů, bílých krvinek a NK buněk. Makrofágy pohlcují škodlivé bakterie, viry, plísně a toxiny, bílé krvinky a NK buňky je následně přirozeně likvidují. Aby však mohli zmiňované imunitní buňky úspěšně vykonávat svou činnost, musí být aktivní. Významnou roli zde hrají právě imunoglukany, protože tyto buňky pozoruhodně aktivují. Dokáží tím posílit odolnost organismu v době zvýšené nemocnosti, během chřipky, při fyzické a psychické zátěži, stavech vyčerpanosti a také pomohou při zotavování se po dlouhodobém užívání antibiotik.
Podporují činnost mozku, srdce a cév
Jak víme, imunoglukany se získávají z hlívy ústřičné, která je bohatá na obsah vitamínů skupiny B, D a K, minerálů jako zinek, jód, selen, brom a železo, taky mastných kyselin, vlákniny a lovastatinu. Lovastatin je látka, díky které imunoglukany velmi efektivně ovlivňují snížení cholesterolu, který cévy ucpává a zužuje, čímž přispívá ke vzniku aterosklerózy. Obsahem B vitamínů pomáhají imunoglukany výtečně posílit sliznice průdušek, plic, jater, žaludku i ledvin, dodat vitalitu, zmírnit záněty a zvýšit pevnost, pružnost a zdravý vzhled pokožky i vlasů. Pokud vás trápí kardiovaskulární onemocnění, zhoršený průtok krve cévami, žilní nedostatečnost, zvýšený krevní tlak nebo potřebujete podpořit mozkovou aktivitu, pomohou mastné kyseliny obsažené v imunoglukanech. Objevíte v nich i vlákninu s blahodárným účinkem na trávení, protože váže na sebe těžké kovy, brání vstřebávání toxických látek a jejich působení v těle, snižuje hladinu krevního cukru, zlepšuje pohyblivost střev a také příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry, tím že užitečným bakteriím poskytuje živiny a energii a růst patogenů skvěle potlačuje.